Matrac, biomatrac, emlékezőhabos matrac, kókuszmatrac, ágyak, ágybetétek, ágyrácsok

Alváslexikon
Az alábbi sorokon kattintva a matracvásárláshoz kaphat szakszerű tanácsokat

Tekintsen meg egy érdekes vidót az úgynevezett vizespohár pohár tesztet!Matracválasztási tanácsok!

Ha az ember matracválasztás előtt áll, és csak felületesen tájékozódni próbál a lehetőségekről az interneten, bizony zavarba ejtő kínálattal szembesülhet. Az alábbiakban leírtakkal megpróbálunk segíteni az eligazodásban, hogy mindenki magabiztosan dönthessen a neki megfelelő matrac megvásárlásáról. Ha nem kíván egyedül elmerülni a matracok világának rejtelmeiben a Matrackirály bolthálózatában magasan képzett, nagy tapasztalattal rendelkező szaktanácsadók állnak mindenki rendelkezésére, a boltok teljes nyitvatartási ideje alatt. Az ideális matrac, amelyik megfelelően követi (alátámasztja) a test kontúrját. Így az összes izmunkat megtámasztja a matrac, vagyis alvás közben nem feszülnek, hanem pihennek. A kiálló testrészeknél (váll, csípő) a nyomást jól elosztja, hogy a vérkeringés ezeken a helyeken zavartalan maradhasson. Alátámasztás: Testünk nem mindenhol egyforma súlyú. A derékrésznél van a tömegközéppontunk, itt mindenképpen keményebben kell alátámasztani a testet. Arra is ügyelni kell, hogy ne legyen túl kemény a fekvőfelület, mert az elnyomná a vérkeringést, és az izmokat. Egy jó matrac vagy mindenhol kemény (de nem túl kemény), vagy ami jobb megoldás, középen kemény, fejnél-lábnál pedig puhább (úgynevezett 3 zónás vagy több zónás). Így középen megfelelő az alátámasztás és oldalfekvésnél sem kényelmetlen. Tartósság: Ha a fenti két feltétel teljesül, az még nem elég. E jó tulajdonságoknak hosszútávon is meg kell maradniuk. Csak tartós matracot érdemes választani, így gerincünket és pénztárcánkat is kíméljük. Próba: Ne elégedjünk meg azzal, hogy a szomszéd, vagy a barát ajánlotta, mert neki azóta nem fáj a háta. Minden ember egyedi alvási szokásokkal rendelkezik, súlyunk is eltérő, gerincünk egészségi állapota is más. A kipróbálás során feküdjön rá a matracra háttal és ellenőrizze, mennyire követi jól a teste formáját. Ezután oldalt fekve is nézze meg, hogy nem nyomja-e nagyon a matrac a kiálló testrészeit (váll, csípő). Ezután úgy is feküdön rá a matracra, ahogy otthon leggyakrabban elhelyezkedik! Ellenőrizze, hogy kényelmes-e! A matrac az egyik használati tárgy az életben, amit minden nap használ, sőt nem is keveset! Megérdemli, hogy egészséges és kipihent legyen. Gondolkodjon hosszútávon! Egy matrac minden nap kb. 8 órán keresztül szolgálja egészségét, nem úgy mint egy televízió, házimozi rendszer, mobiltelefon vagy akár konyhabútor. Ilyen termékeket pedig akár 1-2 évente cserélünk szebbre, jobbra.

Minél keményebb annál jobb?

Vannak, akik kifejezetten kemény matracot szeretnének vásárolni. Természetesen a kínálatunkban található ilyen matrac is, de előbb szeretnék pár dolgot leírni, amit talán érdemes megfontolni a vásárlás előtt. Az alvás funkciója a pihenés. Pihennie kell a szervezetnek és pihennie kell az agynak is. Az agyunk viszont csak akkor tud pihenni, ha nem kell kontroll alatt tartania testünket. Ehhez viszont szükség van egy jó matracra, amely tökéletes alátámasztást biztosít a testnek és tehermentesíti az izmokat. Ennek a követelménynek nem felel meg a túl kemény matrac. Az ajánlásunk az, hogy legyen elég kemény a matrac ahhoz, hogy megfelelő alátámasztást biztosítson a gerincnek és a hátnak, de tudjon alkalmazkodni is a testalakhoz, hogy ne nyomja az izmokat, valamint a vérkeringést se akadályozza. Így inkább a félkemény matracokat ajánljuk!

Két kicsit, vagy egy nagy matracot vásároljunk?

Az egyben lévő (dupla) matrac előnye:
nincs rés a két matrac között, bárhova lehet feküdni. Hátránya:
áthelyezésnél akár két ember is kell hozzá a dupla súly miatt,
ha két személy használja, akkor nem feltétlenül kitűnő választás az adott matracfajta mindkettőjük számára. Amennyiben nagyon eltérő egy pár testsúlya, testmagassága, valamint eltérő keménységű matracot tartanak kényelmesnek, úgy a különálló matracot ajánljuk.
A külön álló (egyszemélyes) matrac előnye:
Mindenki a saját testi adottságának, igényének, komfortjának megfelelő matracot választhat.
Könnyebb megemelni, nem kell hozzá több személy. Könnyebb szállítani is, kisebb szállítóeszköz elég hozzá. Hátránya:
"Rés" van a két matrac között. A habszerkezetű matracok, így az összeillesztésnél inkább összepréselődnek, minthogy rést képezzenek (nem úgy, mint a rugós matracok esetében). A két matracra érdemes egy dupla méretű matracvédőt rakni, amivel még a matrac állapotát is megőrzöd.

Milyen ágyrácsot kell tennem a matrac alá?

A latex tartalmú biomatracokat kizárólag rugalmas rácsozatra (ívelt, enyhén domború lécezés) szabad ráhelyezni! A többi matractípusnál ez nem követelmény. A memory, hideghab vagy rugós kategóriába tartozó matrac merev bordázatra vagy akár egy tömör lapra is rátehető.

Matracok fajtái

Biomatracok
A biomatracok latexből (habosított kaucsuk) és általában valamilyen vastagságú kókuszháncs rétegből állnak. Az ilyen matracok legfontosabb tulajdonsága az arányos alátámasztás képessége. Ez azt jelenti, hogy minden testrész alatt egy kicsit más a matrac keménysége. A leggyakoribb, hogy az ilyen matracokat hét különböző keménységű részre tagolják. (7 zónás) A zónásításnak köszönhetően a testrészek, különböző súlyuknak megfelelően vannak alátámasztva, további előny, hogy a latexhab állagánál fogva jobban követi a test formáját mint egy rugós matrac, ezáltal nagyobb felületre osztja el a terhelést.
Kókusz matracok
Talán ez a legtermészetesebb anyag. A kókuszrost sok jó tulajdonsággal rendelkezik. Erős tartást biztosít nagyon jó a szellőzése, így nem lehet izzadni rajta, valamint a nedvességet is könnyen átengedi, és nem szívja magába, ezért előszeretettel készítenek belőle gyerekmatracokat is. Újszülött kortól ajánlható, legjobb az átlatexált változat, mely átmosás után 2- 3 órával szobahőmérsékleten megszárad.
Memory foam matracok
A memory habbal ellátott matracok az egészség és az élvezet páratlan egyéválása! A hőre lágyuló memory hab gyógyászati szempontból is a legideálisabb választás. A test melegére reagáló felület minden alkathoz optimálisan igazodik. A nyomáspont nélküli alátámasztás biztosítja a bőr alatti vérkeringés zavartalanságát, ezért az alvás közbeni fekvés pozíció váltások száma a töredékére csökken(pihentetőbb alvás). Porózus szerkezetének köszönhetően a felesleges hőt és párát a testtől elvezeti. A leghosszabb várható élettartamú anyag. A memory kifejezés a rendkívül hosszú, akár 20 év felett tartó alakvisszanyerő képessézgre utal.
Latex matracok
Kitűnő matrac alapanyag. Nagyon jó pontrugalmasság jellemzi ezeket a matracokat, az általában több zónás szerkezetük miatt szinte tökéletes az alátámasztás is. Mindenképpen kell alá rugalmas rács. Elsősorban kisebb súlycsoportba tartozóknak ajánljuk, akin jól eloszlik a súly. A tisztán latexból készült matrac a leghatékonyabb az arányos alátámasztás szempontjából. Ebben az esetben a teljes keresztmetszet hasznos és a kókusz réteg nem csökkenti a hatékonyságot.
Hideghab matracok
Kevert, vagy teljesen szintetikus származékú habanyagokból készült matracok. Ezeket az anyagokat úgy fejlesztik ki, hogy megfeleljenek a legkülönbözőbb szempontoknak is: pontrugalmasság, formatartó képesség, megfelelő keménység, szellőzés, teherbírás, élettartam vagy tartósság.
Rugós matracok
A hagyományosnak tekinthető matractípus, mely számtalan előnnyel rendelkezik. A legelterjedtebb a bonellrugós változat. A modern technológiai fejlesztésnek köszönhetően a magas komfort élményt hosszan, akár 10 év feletti élettartammal is elvárhatjuk. Bevált megoldás a táskarugós (zsákrugós) kialakítás melynek előnye, hogy a rugók ezekben szabadon mozoghatnak. Ennek köszönhetően a matrac felülete jobban idomul az ember alakjához, nagyobb felületen osztja el a terhelést. Ezek a matracok kiválóan alkalmasak zárt felületre, akár földre is lehet tenni. Üregességük miatt nem füllednek be!
Természetesen a fentiekben csak érintőlegesen, nagy általánosságban foglalkoztunk a matrac választás szempontjaival. Üzleteinkben kimerítő tájékoztatást és segítséget nyújtunk, szaktanácsadóink állnak minden kedves érdeklődő rendelkezésére.