Matrac tesztek - rugós matrac vagy habmatrac, keménymatrac vagy puha matrac

Ha az ember matracválasztás előtt áll, és csak felületesen tájékozódni próbál a lehetőségekről az interneten, bizony zavarba ejtő kínálattal szembesülhet. Az alábbiakban leírtakkal megpróbálunk segíteni az eligazodásban, hogy mindenki magabiztosan dönthessen a neki megfelelő matrac megvásárlásáról.

Ha nem kíván egyedül elmerülni a matracok világának rejtelmeiben a Matrackirály bolthálózatában magasan képzett, nagy tapasztalattal rendelkező szaktanácsadók állnak mindenki rendelkezésére, a boltok teljes nyitvatartási ideje alatt.

Az ideális matrac, amelyik megfelelően követi (alátámasztja) a test kontúrját. Így az összes izmunkat megtámasztja a matrac, vagyis alvás közben nem feszülnek, hanem pihennek. A kiálló testrészeknél (váll, csípő) a nyomást jól elosztja, hogy a vérkeringés ezeken a helyeken zavartalan maradhasson. Alátámasztás: Testünk nem mindenhol egyforma súlyú. A derékrésznél van a tömegközéppontunk, itt mindenképpen keményebben kell alátámasztani a testet.

Arra is ügyelni kell, hogy ne legyen túl kemény a fekvőfelület, mert az elnyomná a vérkeringést, és az izmokat. Egy jó matrac vagy mindenhol kemény (de nem túl kemény), vagy ami jobb megoldás, középen kemény, fejnél-lábnál pedig puhább (úgynevezett 3 zónás vagy több zónás). Így középen megfelelő az alátámasztás és oldalfekvésnél sem kényelmetlen. Tartósság: Ha a fenti két feltétel teljesül, az még nem elég. E jó tulajdonságoknak hosszútávon is meg kell maradniuk. Csak tartós matracot érdemes választani, így gerincünket és pénztárcánkat is kíméljük.

Próba: Ne elégedjünk meg azzal, hogy a szomszéd, vagy a barát ajánlotta, mert neki azóta nem fáj a háta. Minden ember egyedi alvási szokásokkal rendelkezik, súlyunk is eltérő, gerincünk egészségi állapota is más. A kipróbálás során feküdjön rá a matracra háttal és ellenőrizze, mennyire követi jól a teste formáját. Ezután oldalt fekve is nézze meg, hogy nem nyomja-e nagyon a matrac a kiálló testrészeit (váll, csípő). Ezután úgy is feküdön rá a matracra, ahogy otthon leggyakrabban elhelyezkedik!

Ellenőrizze, hogy kényelmes-e! A matrac az egyik használati tárgy az életben, amit minden nap használ, sőt nem is keveset! Megérdemli, hogy egészséges és kipihent legyen. Gondolkodjon hosszútávon! Egy matrac minden nap kb. 8 órán keresztül szolgálja egészségét, nem úgy mint egy televízió, házimozi rendszer, mobiltelefon vagy akár konyhabútor. Ilyen termékeket pedig akár 1-2 évente cserélünk szebbre, jobbra.

Vannak, akik kifejezetten kemény matracot szeretnének vásárolni. Természetesen a kínálatunkban található ilyen matrac is, de előbb szeretnék pár dolgot leírni, amit talán érdemes megfontolni a vásárlás előtt.

Az alvás funkciója a pihenés. Pihennie kell a szervezetnek és pihennie kell az agynak is. Az agyunk viszont csak akkor tud pihenni, ha nem kell kontroll alatt tartania testünket. Ehhez viszont szükség van egy jó matracra, amely tökéletes alátámasztást biztosít a testnek és tehermentesíti az izmokat.

Ennek a követelménynek nem felel meg a túl kemény matrac.

Az ajánlásunk az, hogy legyen elég kemény a matrac ahhoz, hogy megfelelő alátámasztást biztosítson a gerincnek és a hátnak, de tudjon alkalmazkodni is a testalakhoz, hogy ne nyomja az izmokat, valamint a vérkeringést se akadályozza.

Így inkább a félkemény matracokat ajánljuk!

Az egyben lévő (dupla) matrac előnye:
nincs rés a két matrac között, bárhova lehet feküdni.
Hátránya:
áthelyezésnél akár két ember is kell hozzá a dupla súly miatt, ha két személy használja, akkor nem feltétlenül kitűnő választás az adott matracfajta mindkettőjük számára.
Amennyiben nagyon eltérő egy pár testsúlya, testmagassága, valamint eltérő keménységű matracot tartanak kényelmesnek, úgy a különálló matracot ajánljuk.

A külön álló (egyszemélyes) matrac előnye:
Mindenki a saját testi adottságának, igényének, komfortjának megfelelő matracot választhat. Könnyebb megemelni, nem kell hozzá több személy. Könnyebb szállítani is, kisebb szállítóeszköz elég hozzá.
Hátránya: "Rés" van a két matrac között. A habszerkezetű matracok, így az összeillesztésnél inkább összepréselődnek, minthogy rést képezzenek (nem úgy, mint a rugós matracok esetében). A két matracra érdemes egy dupla méretű matracvédőt rakni, amivel még a matrac állapotát is megőrzöd.

A latex tartalmú biomatracokat kizárólag rugalmas rácsozatra (ívelt, enyhén domború lécezés) szabad ráhelyezni! A többi matractípusnál ez nem követelmény. A memory, hideghab vagy rugós kategóriába tartozó matrac merev bordázatra vagy akár egy tömör lapra is rátehető.