Matrac Király - Matrac akció rugós, memory és hideghab matrac. Matrac webáruház. Matrac kereső

A minőségi alvás elengedhetetlen az ideális testsúly eléréséhez és megtartásához

A tavaszi napsugarak, a jó idő sok embernél hozza meg a kedvet az életmódváltásra, illetve az ideális testsúly elérésére, a fogyásra. Ezekhez elsősorban testmozgás és egészséges táplálkozás szükséges, ám ugyanilyen fontos a minőségi alvás körülményeinek megteremtése. Mutatjuk, mire kell figyelni!

 

Egészséges életmód? Tavasszal szinte mindenki nekifut egyszer, hogy elérje ezt az állapotot, belefog az edzésbe, bevásárol egészséges élelmiszerekből. Ez természetesen remek kezdést jelent, ám nem elég elérni a kívánt állapotot, meg is kell azt tartani, ha hosszú távú eredményt szeretnénk. Ebben pedig a mozgás és a táplálkozás mellett az alvás szintén fontos alkotóelem!

Több kutatás is született a témában, ezek közül egy 2022-es megfigyelést idézünk: holland kutatók bebizonyították

 hogy még nagyobb szerepe lehet a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásnak az egészséges testsúly megtartásában, mint korábban gondoltuk. Azt is igazolták, hogy a rossz alvás hozzájárul a fogyás utáni visszahízáshoz. Fontos, hogy a fogyókúra, az életmódváltás során ne csak az étrendre és a testmozgásra koncentráljunk, hanem fordítsunk kellő figyelmet az alvásra is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi ennek az oka?

A nem megfelelő alvási körülmények, illetve az ennek köszönhetően megjelenő állandó fáradtság egyensúlyhiányt okoz a szervezet éhséghormonjaiban. Nem nehéz kitalálni, hogy ez folyamatos éhségérzethez, rendszertelen és felesleges étkezésekhez vezet, ami gyors visszahízást eredményez. Ugyancsak lényeges, hogy ha a szervezet nem pihen eleget, akkor lassul az anyagcseréje, ami szintén hízáshoz, de minimum eredménytelen fogyókúrához vezet. És hogy mennyi az elégséges alvásidő? Ez egyénileg változhat, de a legelterjedtebb válasz szerint egy felnőttnek napi 7-9 óra alvásra van szüksége az optimális egészség és teljesítmény eléréséhez.

 

Mit tehetünk a javulásért?

Bár egyszerű matematikának tűnik, mégis sokan elkövetik a hibát, miszerint nem hagynak elég idő maguknak az alvásra. Ha valaki tudja, hogy reggel 6-kor kell kelnie, legkésőbb este 10-kor már legyen ágyban, ez kell ugyanis a minimális pihenési idő megteremtéséhez. Aki éjfélig tévézik, annak a szervezete sosem piheni ki magát reggel 6-ra…

 

Szintén fontos, hogy segítsünk a testnek ellazulni, felkészülni a pihenésre. Ne nyomkodjuk az ágyban fekve az okostelefont vagy más elektronikus eszközt, mert azok kék fénye nehezíti az elalvást és zavarja a pihenést – a hálószoba legyen csak az alvásé. Kerüljük a koffeint, azaz ne kávézzunk, ne igyunk kólát lefekvés előtt. És bár az edzés fontos, azt se az elalvás előtti órákra időzítsük, mert a testünk úgy felpörög, hogy egy darabig biztosan nem éri majd el a nyugodt pihenéshez szükséges állapotot.

 

Mennyit számít a megfelelő matrac?

Sokat! Ha valaki életmódot szeretne váltani, az első feladatok közé tartozik, hogy megnézi az ágyát, a párnáját, illetve átgondolja, hogy azok mennyire kényelmesek, mennyire jelentenek pihentető fekhelyet. Érdemes cserélni, beszerezni a testalkatukhoz és alvástípusunkhoz megfelelő minőségi matracot, amelyen garantált a tökéletes alátámasztás. A Matrac Király kínálatában számtalan modell közül lehet választani, így a hason alvók, az oldalt fekvők, vagy éppen a hátukon pihenők is megtalálják a megfelelőt. Mindez elengedhetetlen a pihentető alváshoz és az energikus ébredéshez, amely az életmódváltás és a sikeres fogyókúra alapja!